Rädda 250 miljoner till ideella organisationer

Tagga, dela och sprid #250miljonersfragan - www.250miljonersfragan.se

Regeringen vill avskaffa skattereduktion för gåvor till ideella organisationer. Erikshjälpen är emot förslaget och är en av de organisationer som står bakom den digitala namninsamling som FRII startat för att få regeringen att tänka om.

Skattereduktionen infördes 2012 och har stimulerat till ett ökat givande. Från 2012 till 2013 ökade den genomsnittliga månadsgåvan från 131 till 170 kronor till svenska organisationer med 90-konton.

En slopad skattereduktion skulle leda till att ideella organisationers intäkter minskas med cirka 250 miljoner kronor per år. Minskade intäkter leder till minskade insatser för utsatta människor.

250 miljoner kronor kan enligt FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, beräkningar användas till att stoppa en miljon barnäktenskap, lyfta 1,25 miljoner ur fattigdom eller lösa den akuta hemlösheten i Stockholm. Både i Sverige och i många andra länder står samhället inför stora utmaningar och då behövs de ideella organisationernas insatser mer än någonsin.

I dagarna skickar FRII och Erikshjälpen remissvar till regeringen och i samband med det startas nu en digital namninsamling på www.250miljonersfragan.se. Ta ställning och skriv under du också!

Mer om skattereduktionens betydelse kan du läsa i en debattartikel där Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn är en av dem som står bakom kravet på fortsatt avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.